Plofsla - Ik kom terug #8
Tsja, en dan komt de dag dat je zin krijgt in een echte Italiaanse pasta. Met echte tomaten, echte olie, echte knoflook. En dan kom je dus in de problemen. Grote existentiële problemen.
Tsja, en dan komt de dag dat je zin krijgt in een echte Italiaanse pasta. Met echte tomaten, echte olie, echte knoflook. En dan kom je dus in de problemen. Grote existentiële problemen.Want waar vind je de ingrediënten? Waar vind je de sla met de karakteristieke geur, en waar de olie met het juiste boeket, waar de tomaten met een eerlijke smaak, in plaats van die rode bolletjes die het slachtoffer zijn van marketing en productmanagement en die verminkt werden tot ,,tasty tom tomaatjes”, ,,snacktomaatjes”, of ,,romaatjes”.
Het valt niet mee in de winkel. Zoveel salades en allemaal zo prettig voorgesneden en verpakt in plastic dat moet garanderen dat alles vers blijft. Nederland heeft niet alleen plofkip, maar ook plofsalade, in zakken. Provençaalse plofsalade, Hollandse plofsalade en Franse plofsalade. Thuis hoef je ze alleen maar uit het plastic te halen.
Je bent wat je eet. En dus begin ik me zorgen te maken over mijn toekomst hier en over mijn existentiële welzijn. Zeker als ik naar de plastic verpakte Chicken Marokko kijk. Hoe moet dat met mij. En hoe gaat het eigenlijk met mijn landgenoten? Waar ze zijn van gemaakt?
En dan heb ik het nog helemaal niet over die andere vraag. Waar blijft al dat extra plastic afval dat vrijkomt door al die kant-en-klaar-maaltijden?
Toegegeven Italië is zeker niet virtuoos als het gaat om afvalverwerking. Maar zelfs in het dorp waar we woonden scheidden we alweer vijf jaar papier, van organisch, glas en blik van plastic en hielden we restafval over. Toen het afval scheiden werd ingevoerd vertelden we onze buren dat er in Nederland al dertig jaar gescheiden afval wordt opgehaald. We pochten met onze superieure Hollandse milieumoraal.
Maar terug in Nederland blijkt het beeld veel genuanceerder. Als je vraagt waar je de kleding naar toe kunt brengen, zeggen ze dat je het in de zelfde zak kunt doen waar je de andere rommel in doet. In de stad wordt plastic niet apart opgehaald. Organisch afval scheiden is facultatief. En geen Nederlander die zich zorgen maakt over het feit dat Nederlandse afvalverwerkers sinds een tijdje het Napolitaanse afval verbranden. Vuilnis dat geen Italiaanse gemeente durft te verwerken, blijkt hier zonder problemen welkom.
De columnreeks 'De Terugkeer' werd uitgezonden in het radioprogramma ,,Met het oog op Morgen”.