Boerenslimheid - Ik kom terug #6


Geplaatst op 30 juli 2012

Nog even en Yvonne Jaspers van Boer zoekt Vrouw moet zich zorgen gaan maken over haar broodwinning. Tenminste als alle boerenjongens net zo assertief zijn als die wij deze week in Twente ontmoetten.

 

Nog even en Yvonne Jaspers van Boer zoekt Vrouw moet zich zorgen gaan maken over haar broodwinning. Tenminste als alle boerenjongens net zo assertief zijn als die wij deze week in Twente ontmoetten.

De bel ging op ons logeeradres. Of onze oudste dochter met de boerenzonen mee wilde komen naar hun kampement in de wei. Na wat navraag werd het boerenvolk goedgekeurd. Dochterlief mocht op pad, langs de keet van het ene stel boerenzonen naar het tentenkamp van een andere groep. Kampvuur, gezellig geklets en dus op herhaling een dag later. Toen bleek de daadkracht van de boerenjongens pas echt. Negen meisjes hadden de weg naar het kampement van de vier jongens gevonden. Deze versie van boer zoekt vrouw bleek veel effectiever dan die van de KRO.

En zo blijkt er sprake van meer onverwachte inventiviteit op het Twentse platteland. Als we de fietsen tegen het hek van een boerderij zetten doen we twee ontdekkingen. Op deze lommerrijke plek aan een kanaal werd de man geboren die als enige Nederlander ooit Olympisch kampioen wielrennen op de weg werd. Zijn naam:  Henny Kuiper.

Hier op deze voor wielerliefhebbers gewijde grond wordt nog iets verrassend duidelijk. Namelijk dat Italië Nederland niet alleen maar geld kost in crisistijd. Een juiste mix van Italiaanse smaak en Twentse inventiviteit blijkt de manier om een varkensboer toekomst te geven in tijden van economische crisis.

Twente en deze boerderij is zo’n plek waar al jaren wordt gescholden op de Europese regelgeving die boeren steeds meer aan banden legt. Bij het horen van de naam Marianne Thieme verstijven hier alle zenuwen en spieren. ,,Mevrouw Thieme’’ wordt ze hier met vileine afkeuring genoemd.

Al enkele jaren staat dit Twentse familiebedrijf net als dat van veel andere varkensboeren voor een belangrijke keuze. Of fors investeren aan de achterkant van de boerderij om te voldoen aan de opnieuw verscherpte dierenwelzijnwetgeving; meer centimeters ligruimte per fokzeug. Of zoeken naar alternatieven: aan de voorkant van het erf.

De verrassende redding voor dit dilemma kwam uit Italië.

Een Italiaanse ijsmachinefabrikant had gezien hoe mooi de boerderij hier aan een fietspad ligt. Een gouden plek voor een ijsverkoper. Hij nodigde de Twentse boeren uit op excursie naar Bologna. De hele week aten ze zich er vol in de heerlijkste ijssalons, samen met andere Nederlandse boeren met economische kopzorgen en potentiële ijsparadijzen. In Bologna werd hen geleerd hoe je Italiaans schepijs maakt.

Eenmaal thuis besloot het stel de gok te wagen. De voorkant van de boerderij werd omgebouwd  tot rustieke ijssalon. Ze geloofden in de Italiaanse suggestie dat hun bedrijf grote economische potenties heeft.

Nu zit het Twentse terras vol. Van `s ochtends vroeg tot `s avonds laat schept de vrouw des huizes ijs dat manlief als bijbaan bereidt als hij zijn varkens heeft verzorgd. Italiaanse smaak en Twentse ondernemingslust monden hier uit in:  Twentseliaanse schepijs.

En dat in Hennie Kuipers geboortehuis, nu beter bekend als de IJskuip.

De columnreeks 'De Terugkeer' werd uitgezonden in het radioprogramma ,,Met het oog op Morgen”.